Yerli Yapay Zeka Destekli Hepatit Tanı Sistemi
Batman Teknokent'te geliştirilen, TÜBİTAK tarafından desteklenen bir proje kapsamında, yapay zeka destekli yeni bir yazılım geliştirildi. Bu yazılım, hepatit hastalarında karaciğer fibrozisini, invaziv biyopsi yöntemine gerek kalmadan, sadece kan tahlili sonuçlarını kullanarak tespit etmeyi amaçlıyor. Batman Üniversitesi, Sakarya Üniversitesi ve Dicle Üniversitesi'nden akademisyenlerin ortak çalışmasıyla hayata geçirilen projede, %90'a varan başarı oranı elde edildi. Bu yöntem, hastalar için daha konforlu ve güvenli bir teşhis süreci sunuyor. Ayrıca, tıp doktorlarına hastanın takip edilebilirliği ve hastalık seyrinin incelenmesi konularında önemli avantajlar sağlıyor. Projenin başarısı, biyopsiye alternatif yeni bir yöntemin literatüre geçebileceğini gösteriyor. Araştırmacılar, gelecekte yazılımın fikri mülkiyet ve patent haklarını korumayı planlıyor.
Biyopsiye Alternatif Bir Yaklaşım
Dünyada 400 milyon, Türkiye'de ise 4 milyon hepatit hastası bulunuyor. Bu hastalarda karaciğer fibrozisinin (karaciğerde bağ dokusu artışı) gelişmesi, karaciğer fonksiyonlarını olumsuz etkileyerek ciddi hasara yol açabiliyor. Mevcut yöntemlerle fibrozis seviyesinin belirlenmesi, invaziv bir işlem olan biyopsi ile gerçekleşiyor. Bu işlem, hem hasta için riskli hem de maliyetli olabiliyor. Geliştirilen yapay zeka destekli yazılım, bu sorunu kan tahlili ile çözerek, hastaya konforlu bir yaklaşım sunuyor. Yazılım, Sağlık Bakanlığı ile yapılan protokol kapsamında, son 3 yıldaki 15 bin hasta verisi üzerinde eğitildi. Dicle Üniversitesi Hastanesi'nden de veri desteği alındı. Bu sayede, yazılımın doğruluğu ve güvenilirliği artırıldı.
Hızlı ve Etkili Hepatit Tanısı
Proje koordinatörü Dr. Öğretim Üyesi Yasin Sönmez, yazılımın, hepatit hastalarının teşhis ve tedavisinde önemli bir adım olduğunu vurguluyor. Yazılımın kullanımıyla, biyopsiye gerek kalmadan, hızlı, etkili ve verimli bir şekilde tanı konulabilecek. Bu durum, hem hastaların yaşam kalitesini artıracak hem de sağlık sistemine önemli ölçüde katkı sağlayacak. Recep Tekin, Prof. Dr. Mustafa Kemal Çelen ve Dr. Mert Baran Alper gibi uzmanların katılımıyla geliştirilen yazılım, Emrah Aydemir ve Prof. Dr. Ömer Faruk Ertuğrul gibi akademisyenlerin de bilgi birikiminden faydalanmıştır. Bilgisayar teknolojilerinin tıp alanında kullanılmasının önemli bir örneği olan bu proje, Türkiye'nin yapay zeka alanındaki gelişimine de katkı sağlıyor. İdris Demir'in de vurguladığı gibi, bu çalışma, ülkemizin yazılım alanındaki dışa bağımlılığını azaltmaya yönelik önemli bir adım niteliğinde.